Zalecenia dotyczące “Oznaczania i interpretacji mutacji genu MTHFR w ginekologicznej i internistycznej praktyce klinicznej”

Już jest ‼️ Dla niektórych będzie to kij w mrowisko, ale wierzę, że w końcu rozwieją się wszelkie wątpliwości ‼️ Zachęcam do lektury, konstruktywnej dyskusji, przekazywania informacji pozostałym „zagubionym” i przede wszystkim złapania dystansu do mutacji MTHFR.

Z dużym zainteresowaniem przeczytałam zalecenia dotyczące “Oznaczania i interpretacji mutacji genu MTHFR w ginekologicznej i internistycznej praktyce klinicznej” znakomitego zespołu eksperckiego w składzie: Anetta Undas, Krzysztof Chojnowski, Anna Klukowska, Magdalena Łętowska, Andrzej Mital, Wojciech Młynarski, Jacek Musiał, Maria Podolak ‑Dawidziak, Maria Sąsiadek, Jacek Treliński, Tomasz Urasiński, Jerzy Windyga, Joanna Zdziarska, Krystyna Zawilska 🕯.

Grupa ds. Hemostazy Polskiego Towarzystwa Hematologów i Transfuzjologów pozwala Nam zapomnieć o wszelkich wątpliwościach, a w opublikowanych wytycznych są proste zalecenia dla współczesnego lekarza i pacjenta.

Osobiście pokładam nadzieję, że zmniejszy się odsetek świadomie wprowadzanych w błąd osób korzystających na potęgę z testów genetycznych oferowanych w Internecie przez podmioty prywatne bez pośrednictwa instytucji medycznej. A w celu przyciągnięcia klienta stosowane są różnego rodzaju sposoby reklamy i zachęty. Badania są przedstawiane jako „szybkie”, „od ręki” , „poznaj przyczynę poronienia”. Mówi Wam to coś ⁉️

Panelem „trombofilia wrodzona” nazwane są m.in. warianty C677T i A1298C MTHFR czy PAI-1 oraz V R2, co pozwala na dotarcie do wąskiej, wyselekcjonowanej grupy osób zainteresowanych specjalnym rodzajem badania, wykorzystanie ich motywacji (w naszym przypadku np. zatroskana matka po poronieniu) w celu zakupu usługi ‼️😔